Upoznajte umjetnost

Slikam kao da dišem. Biti isti, a u stalnoj promjeni. Tako sam ušao u svijet slikarstva i ostao sam sam na tome putu.Nisam neki “based artist”. Kao recimo, umjetnik iz Poreča, ili iz Istre. Ne pripadam baš nigdje. Barem se tako osjećam, a osjećaj je savršen. Nema ladice u koju ću biti utrpan.
Vrlo rano, kao dječak, definiralo sam se kao slikara. Od samog početka slikam na papiru, po klupama, zidovima, a 1999. godine diplomirao sam slikarstvo.
Danas živim moj dječački san zamotan u ovom ludo vrijeme u kojem živimo i na kojem nisam računao kad sanjao taj san.Formalno obrazovanje neki guraju se kao imperativ, kao alibi.Odlazak na studiranje umjetnosti, za mene je značilo napuštanje rovova i bacanje puške da bismo uzeo kist. Bilo je tako davno, gotovo se ne sjećam.
Mislim da je posao slikara najusamljeniji posao. Pomoću njega komuniciram sa svijetom, te me umjetnost oslobađa od samoće. Neki začarani krug.
Želim učiniti nešto što se rijetko događa u umjetnosti. Nešto što ostavlja promatrača van svoje zone udobnosti kada stoji ispred moje slike i tjera ga da se pita – da li moguće takvo što.
Tu pokušavam preživjeti i stvarati. Ta ideja je ono što me drži, iako moram priznati, nije lako. Gotovo svaki dan postavljam si brojna pitanja, kojima je jedini odgovor: stvaranje. Ovaj svakodnevni ritual daje mi razlog za život. Ritual stalnog učenja, mijenjanje, odabir najtežeg puta, stalno postavljanje pitanja, s čistom glavom i vjerom.
Inspiracija je glazba. U tišini nisam mogao podnijeti kist u mojim rukama. Inspiracija je pisana riječ. Inspiracija je u povijesti, religiji, praktički u svemu. Recimo moja susjeda, koji me može potaknuti na stvaranje pet novih slika. U praznim ulicama i napuštenim gradovima. Često noću prije spavanja, napravim skice u glavi za buduće ideje i slike. Slike dolaze same, ponekad se pretvaraju u snove, a ponekad se odlaze na platno. Inspiracija je u povijesti umjetnosti. U svemu i svima. Lica su poput knjiga. Lice ispunjava životni vijek, ta nemilosrdna plima života, i prije nego što se voda povuče, zabilježim sve u boji.Figuracija kao inspiracija. Tradicionalno slikarstvo kao polazište.
Koristim svaki materijal koji je moguć u slikarstvu. Sve tehnike. Nakon dugo vremena vratio sam se na ulje kao medij. Nemam omiljenu boju.Moje slike su poput obojenih dnevnika koji su mi govorili kad sam bio sretan, kad sam se bojao, kad sam bip hipnotiziran … kad sam bio gladan.
Kad uspijem, bit ću dva puta sretan, zbog onih koji su sumnjali i onih koji su vjerovali.