Drugi svijet 2012

Opravdanje

Logičan slijed iz kojeg proizlazi novi ciklus teško je objasniti.U par točki ide odprilike ovako

1.Vjerovatno je začetak svega u ciklusu Cirkus ( 2009 ).Ad hoch serija slika, u kojoj sam se dotakao nekih svojih slikarskih početaka, nadrealnog, fantastičnog. Ne volim trpanje u ladice, znam da bi mi i samom bilo puno lakše da se svrstam u red nadrealnih ili fantastičnih slikara ( kao što me okarakterizirao Habarta u Muzeju u Beču ) ili pak figurativac.  Znam da sam zaljubljen i pomalo naivan po pitanju slikanja. Vjerujem u tradicionalni pristup slikanju sa vječnim propoitivanjem novog i neobičnog.Tako sam u Cirkusu dotaknuo Kič.

2.Nadalje razvoj put prema ovom ciklusu su siike nastale u Cortoni ( Italija ) u kojoj sam boravio u više navrata, slikajući intenzivno po dva tjedna.Motiv je bila moja supruga, najbliži i najbolji  model!!Ono što me zaokupilo bilo je tretiranje svjetla na formi.Veliki format.Priča.Barok.

3.Iskustvo slikanja za sakralne prostore.To je posebna priča, koja mi je dala priliku da slikam više metarske formate ( 11 x 5 m ) na skeli visokoj oko 15 metara. Iskustvo klasičnog i zahtjevnog slikanja, za još zahtjevnije naručitelje.Fizički i psihički najzahtjevnije slikanje.Da.

4.Postavljanje likovnog rada u Phantastenmuseum u Beču, svrstalo me u red fantastičnih (!) slikara.Motiv više da se othrvam “trpanju u ladice” i napravim nešto izvan tih okvira.

5.Facebook.Ideja spajnja svih poznatih, nepoznatih, stvarnih i lažnih osoba na likovnom radu. Objavio sam poziv na svom profilu; “Novi ciklusu slika u kojem molim Vaše sudjelovanje – trebam vaše fotografije, odnosno vašeg portreta, fotografiranog na način da izvor svjetla dolazi sa jedne strane ( jedan izvor svjetla ).Uz fotografiju napišite naziv najdraže životinje.Pošaljite sve emailom ili u inbox.Rezolucija nije presudna…
Fotografije neće biti zloupotrebljavane, krivo interpretirane i slično.Tijekom stvaranja slika, oni koji budu participirali u projektu, biti će emailom obavještavani o slijedu nastajanja slika (fotografijom).
Ideja je da vas koje poznam, što osobno što virtualno, spojim u neke nove komozicije, u neke nove svjetove…Another World ( Drugi Svijet ) – radni je naslov novog ciklusa.Hvala.

Bar neka korist od Facebooka, poroka za gubljenje vremena.Vjerujem da bi iscrpna analiza potvrdila da Facebook u određenom postotku doprinosi recesiji i svjetskoj krizi.

6.Glazba.Glazba koja me non stop prati dok slikam.Nikada nisam slikao u tišini.Ni pijan.Stvarno doživljavam glazbu kao duhovnu kategoriju koja potiče na slikanje….i u ovoj novoj seriji gotovo sve slike imaju uporište u glazbi.

[pexyoutube pex_attr_src=”https://youtu.be/A2msJT_U2bY”][/pexyoutube]

7.Sve ostalo oko mene to proživljavam, vidim, osjetim.Kada bih to pokušao ilustrirati fotografijom izgledalo bi kao web stranica od National Geographic.Anonymous.

ili

Vrlo rano, kao mali dječak sebe sam definirao kao slikara.Od rana sam crtao, po zidovima, klupama, papiru. 1999. diplomirao slikarstvo.

Slikam kao da dišem.Biti isti, a u stalnoj promjeni. Tako sam ušao u svijet slikarstva.

Ta ideja me vodi cijelo vrijeme, i moram priznati da ponekad nije lako. Smatram da je posao slikara najusamljeniji posao.Moja želja je ostati na svojem putu, iskreno nastaviti stvarati umjetnost, svaki dan saznati i vidjeti više. Želja mi je makar jednom do kraja života otkriti ponovo dijete u sebi Inspiracija je glazba. Ponekad mi se čini da u tišini ne bih mogao uzeti kist u ruke…

Inspiracija je pisana riječ. Inspiracija je u povijesti, religiji, praktički u svemu. A glavna inspiracija i centar moje umjetnosti je čovjek. Inspiracija je povijest umjetnosti.Svi. Sve.S istom me strasti zaokupljaju bikovi u Altamiri i formalinske skulpture Damiena Hirsta.

Volim slikati, volim stvarati neke nove svjetove. Ponekad se zamislim nad svojim slikama.To su moji slikani dnevnici koji mi kazuju kada sam bio sretan, kad sam se bojao, kad sam hipnotički slikao…kada sam bio gladan.

U slikanju koristim sve dostupno. Sve tehnike. Apsolutno. Posebno volim kombinirane slike  u koje uključujem gipsane odljeve…to su tragovi kipara u meni. Nikad realiziranog. Volim kada je slika više od dvodimenzionalne plohe. Po meni slika mora biti i didaktička i osobna i najintimnija. Ponekad mi je slika ogledalo, u kojem vidim da je Narcis u meni procvao i da je vrijeme da se zamislim iznad praznog bijelog platna.

Određeni broj ljudi voli moje slike. Voli ih imati. Ja volim kada slika nađe svoj put do nečijeg zida-srca kada živi svoj život. Smrt slike je zaborav.

Figura, čovjek kao centar ogleda se u mojim slikama.Često noću prije spavanja radim skice u glavi. Slike same dolaze, ponekad se pretvore u snove, a ponekad se pretoče na platno.

Rano sam osjetio da sam drugačiji sa svojim slikama. Ne bolji, nego baš drugačiji.

Imao sam galeriju, sedam godina, u ulici kojom godišnje prođe i 500.000 ljudi…puno njih prošlo je i kroz moju galeriju i rekli su mi da su moje slike drugačije. Drugačije zbog treće dimenzije u sebi, zbog patiniranja koje okupa sliku posebnom atmosferom.Zbog figuracije.Zbog motiva.A ima i onih kojima su moje slike nepotrebne i ružne.

Dobar je taj balans, tjera me dalje.

Puno je taštine i ljubomore u slikarstvu.Ali ako napraviš pravu stvar, čvrsto staneš iza nje, nitko ti nije ravan.

Moj moto je;Kada uspijem biti ću dva puta sretan.Zbog onih koji su vjerovali i onih koji su sumnjali.Nemam najdražu boju.Plava i zelena su mi strane.Crvena.Kombinacija crne i bijele sa crvenom.I umbra…Puno slika nije samnom.Otišle su vjerovatno nepovratno po svim kontinentima.Sedam slika mi je ukradeno.