Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primjenjenih umjetnostiu Rijeci 1999. godine. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta je nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte (Street art Poreč, Ex tempore Nova vas i Ex tempore Funtana 2011 ) te suradivao na medunarodnim likovno umjetničkim projektima (Cromatismo Ermetico, Pleinair Snina, Slovenia open to Art, Il gusto nel colore, Ars sacra, Bijela-Plava-Crvena, Peoplemetr, Mosaic city Poreč i Indirekt festival Umag).

Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima (Galerija Matice Hrvatske Ston, Gradska uprava grada Poreča, opća bolnica Pula, Zatvor u Puli, Addiko banka Zagreb, Ured predsjednika Republike Hrvatske, Phantasten Museum Wien) i u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta (Pavarotti, Nicklaus) kao i u sakralnim prostorima (niz radova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Dubrovačkoj biskupiji i u sjedištu Armenske apostolske crkve na Cipru).

Autor je dvije javne skulpture rađene u tehnici mozaika, Trosjed i Kon n, koji su postavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu.
2005. godine uvršten je u Leksikon moderne i suvremene umjetnosti, u izdanju Galerije Alba iz Ferrare. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, 2008. godine njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis ) biva uvršten u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika.

Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i izradom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola.

Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje.

Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Kufcima, Istra, Hrvatska.